Blogs

Augustus 2019

Alles over suikers

Suiker, suikerverbranding, insuline….. insuline is een hormoon die aangemaakt wordt in de alvleesklier. De alvleesklier maakt ook verteringsteringssappen, die helpen bij de spijsvertering. Insuline zorgt ervoor dat suiker in de cellen wordt opgenomen en zodat je energie krijgt. Je hersenen draaien op suiker en dus heb je per dag voldoende suikers nodig. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van je lichaamsbouw. Het Voedingscentrum heeft het over een dagelijkse referentie-inname van 90 gram suiker. Op basis van onderzoek adviseert de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) om de consumptie van vrije suikers te beperken tot maximaal 10 procent van het totaal aan calorieën dat je dagelijks binnen krijgt. Voor een vrouw die dagelijks 2000 kilocalorieën (kcal) eet, komt dit neer op 50 gram vrije suikers per dag. So far, so good. Echter in deze tegenwoordige tijd krijgen we teveel vrije suikers binnen. Ik heb het dan niet over de suikers in fruit, zoals een appel of de suikers in zuivel, zoals in melk. Nee, het gaat dan echt om de toegevoegde suikers.

Er zit tegenwoordig overal suiker in. Als je in de supermarkt eens het etiket zou lezen, dan zul je schrikken waar allemaal suikers in zit. Neem bijvoorbeeld ham voor op de boterham. Kijk eens bij de ingrediënten en je zult zien dat er suiker is toegevoegd.

De fabrikanten hebben een lijst schuilnamen voor suikers, dus de fabrikant kan je foppen door zo’n schuilnaam te gebruiken.

We hebben maar liefst 68 schuilnamen voor suiker.

schuilnamen van suiker

 1. Agavenectar
 2. Agavesiroop
 3. Ahornsiroop (maple syrup)
 4. Barbados suiker
 5. Basterdsuiker
 6. Bietenstroop
 7. Bietsuiker
 8. Bruine suiker
 9. Karamel (verhitte suiker)
 10. Cassonade
 11. Dadelstroop
 12. Demerara
 13. Dextrose
 14. Druivensuiker
 15. Esdoornsiroop
 16. Fructose
 17. Fructosestroop
 18. Fruitsuiker
 19. Galactose
 20. Geleisuiker
 21. Glucose
 22. Glucose-fructosestroop
 23. Glucosestroop
 24. HFCS (High Fructose Corn Syrup)
 25. Honing
 26. Inuline
 27. Invertsuiker
 28. Invertsuikerstroop
 29. Isoglucose
 30. Kandij
 31. Karamel
 32. Kokosbloemsuiker
 33. Kokosbloesemsuiker
 34. Kristalsuiker
 35. Lactose
 36. Maisstroop
 37. Malt
 38. Maltodextrine
 39. Maltose
 40. Maple syrup (ahornsiroop)
 41. Maplesiroop
 42. Maïssuiker
 43. Melasse
 44. Melassestroop
 45. Melksuiker
 46. Moutsuiker
 47. Nectar
 48. Oerzoet
 49. Palmsuiker
 50. Parelsuiker
 51. Rietsuiker
 52. Rijststroop
 53. Rijstsuiker
 54. Ruwe rietsuiker
 55. Sacharose
 56. Sacharose
 57. Sap concentraat
 58. Speltstroop
 59. Stroop
 60. Sucranaat
 61. Sucrose
 62. Suiker
 63. Tarwestroop
 64. Tarwestroop (wheat syrup)
 65. Threalose
 66. Vanillesuiker
 67. Vruchtensuiker
 68. Wheat syrup

Om alle schuilnamen te herkennen, kun je deze regels volgen:

 • Bevat de term suiker, zoals ‘invertsuiker’
 • OF bevat de term ‘stoop’ of ‘siroop’, zoals ‘bietenstroop’
 • OF eindigt met ‘ose’, zoals ‘galactose’

Ook doen fabrikanten aan het zogenoemde “ clean-labeling”. Ze maken de labels mooier dan dat ze zijn. Aangezien je het meest gebruikte ingrediënt in % vooraan moet zetten, en suiker staat vooraan, dan weet je direct als consument dat er veel suiker aanwezig is. Maar de fabrikant is slim en gaat de toegevoegde suiker opsplitsen in andere benamingen. Zo kan hij suiker ook verdelen in glucosestroop en glucose-fructosestroop. Dan is 50% suiker ineens gehalveerd naar 25% glucosestroop en 25% glucose-fructosestroop. En dat staat dan wellicht pas op de 4e plek van de ingrediënten van het product. Je denkt dan dat je een gezonder product koopt met minder suiker, maar je wordt dus echt gefopt.

 Zo heb je ook nog de “gezonde suikers”, zoals honing en agavesiroop. Ons lichaam ziet het verschil niet, daar wordt iedere suiker hetzelfde gezien en hetzelfde verwerkt. Pas dus heel erg op met de hoeveelheid die je tot je neemt.

Een mooi voorbeeld van foppen: als ze uit een appel de suikers trekken en dat aan een ander product toevoegen, staat er heel netjes op het etiket: toegevoegd met natuurlijke suikers. En dan denk jij als consument, oké, dan is dit een prima product. Maar nee, dat is het niet. Maar als we een appel eten, hebben we naast de fruitsuikers, ook de vezels van de appel erbij. De gehele appel eten, draagt dus bij dat onze bloedsuikerspiegel niet zo snel stijgt. Maar als we alleen de suikers uit de appel eten, dan krijgt je bloedsuikerspiegel een enorme piek aan suikers te verwerken en dat is niet zo goed.

Tegenwoordig zijn heel veel mensen een suikerverbrander.

Willen we dat wel eigenlijk zijn? Nee, we willen vet verbranden. We willen geen vet opslaan op onze buik, billen en heupen.

Hoe kun je nu een vetverbrander worden i.p.v. een suikerverbrander?

Zorg dat je de juiste koolhydraten eet. Dat zijn koolhydraten die je lichaam langzaam verteert. Zorg dat je de juiste gezonde vetten binnenkrijgt en voldoende eiwitten. Dit tezamen zorgt ervoor, dat je naar een vetverbranding overgaat. Maak dus een juiste keuze als je honger hebt. Kies je voor een lekkere koek of pak je een stuk komkommer? Kies je voor wit brood of ga je voor het veel gezondere volkorenbrood? Kies je sinaasappelsap of eet je een sinaasappel?

Daarnaast moet je zorgen dat je niet teveel eetmomenten hebt. Dus geen 10 op een dag. Het meest ideale is 3 eetmomenten op een dag.

Veel van mijn cliënten vinden het 4-uur momentje erg lastig. Dan maak er 4 eetmomenten van, dat is niet erg. Uiteindelijk gaat het erom wat je eet.

Als je het juiste eet op die eetmomenten, zul je merken dat je uiteindelijk tussendoor helemaal geen honger meer hebt.

Het programma “ik mag alles eten” van GCN is afgestemd op een vetverbrander. Gedurende 9 weken kan ik je helpen om je zin in suiker weg te nemen en over te gaan naar de vetverbranding. Gemiddeld val je zo’n 0,5 kg per week af. Plan eens een gratis kennismakingsgesprek bij Voeding24. En kom meer te weten over deze bewezen afslankmethode.

Juni 2019

Vreetbuien…

Jarenlang was er bij mij een veranderde relatie met voeding tijdens de menstruele cyclus. Zodra mijn menstruatie naderde leek het hek van de dam: onverzadigbare honger! Hoe kan dat toch? 

De vrouwelijke hormonen spelen een essentiële rol bij eetbuien. Vooral in de periode voordat je ongesteld wordt.  

Uit onderzoek blijkt dat vrouwen tijdens de eisprong weinig last hadden van eetbuien. De periode na de eisprong en dan met name de laatste week voor de menstruatie blijkt de periode te zijn waarbij veel vrouwen de controle over hun eetgedrag kwijt raken. Naarmate de menstruatie dichterbij komt, wordt het gevoel van honger steeds sterker. Eenmaal ongesteld verdwijnt dit hongergevoel weer.

Snakken naar chocolade

De mate van hongerigheid in deze periode, hangt af van hoe jouw hormonen met elkaar in balans zijn. De balans tussen je geslachtshormonen oestrogeen en progesteron speelt hierbij een belangrijke rol. In de eerste twee weken voordat je ongesteld wordt, kunnen ze enorm gaan schommelen. Door deze schommeling maken ze van je een onverzadigbare vrouw, die continu op zoek is naar eten en het liefst chocolade.

Te weinig oestrogeen

In de tweede helft van je cyclus kan er sprake zijn van een (tijdelijk) tekort aan het hormoon oestrogeen. Een tekort aan oestrogeen heeft invloed op je emoties en stemmingen. Daardoor kan je minder lekker in je vel zitten, heb je geen zin in vrijen en kun je last hebben van stemmingswisselingen. Van een bitchy wijf naar een huilend meisje.

Een te laag niveau van oestrogeen heeft nog eens ook invloed op een ander hormoon: serotonine. Serotonine wordt ook wel het gelukshormoon genoemd; het geeft je een geweldig gevoel. Je kan de werled aan! Omdat je een tijdelijk tekort aan het hormoon oestrogeen hebt, wordt ook het hormoon serotonine te weinig aangemaakt. Hierdoor kan je een extreme behoefte krijgen aan voeding en met name zoetigheid.

Doordat jij meer zoetigheid en snelle koolhydraten eet, maakt je lichaam namelijk meer serotonine aan. Maar door die vreetbuien maakt je lichaam ook meer dopamine aan. Deze beide stofjes geven je lichaam tijdelijk een gevoel van “yes, we can do it” precies wat jij nodig hebt, door die verstoorde hormoonbalans. Geen wonder dus dat vrouwen in de tweede helft van cyclus roepen dat ze werkelijk vreetmonsters zijn, die graag aan zoetigheid, ijs of chocolade willen eten.

Chocolade

Chocolade is bij veel vrouwen favoriet omdat het magnesium bevat, waar veel vrouwen een tekort aan hebben, plus een stofje, fenylethylamine, dat een rol speelt bij de aanmaak van serotonine.

Wat kun je doen?

De oplossing ligt in het stabiel houden van je bloedsuikerspiegel. Door ervoor te zorgen dat je bloedsuikerspiegel in de eerste 2 weken van je menstruatiecyclus zo stabiel mogelijk blijft, verminder je de kans op oncontroleerbare snaaibuien later in de maand.

Vervang zoetigheid en snelle koolhydraten grotendeels door gezonde koolhydraten, vetten en eiwitten.

Eet veel groenten, het liefst 400 gram per dag. Groenten bevatten vezels en gezonde koolhydraten: deze koolhydraten heb je wel nodig.

Eet op vaste tijden. Het lichaam is gebaat bij een vast ritme.

Zorg voor voldoende ontspanning en beweging.

Wil je meer weten hoe je van die vreetbuien af kan komen, neem dan even contact met me op. Samen kunnen we eens kijken naar je voedingspatroon en kijken wat er beter kan.

April 2019

Vergeetachtigheid…

Ik noem het brain fog. Sleutels kwijt, portemonnee vergeten, niet meer op de naam van je overbuurvrouw kunnen komen. De overgang doet veel met je brein. Door de daling van het hormoon oestrogeen lijkt ons geheugen soms een zeef. Iets simpel onthouden is niet meer zo simpel in de overgang.

Is dit herkenbaar?

De overgang duurt wel een paar jaar, maar uiteindelijk komt het weer goed. In de tussentijd kun je zelf een aantal dingen doen om je geheugen te helpen.

Enkele tips:

Mijn eerste tip is om alles op te schrijven. De beste manier om zaken te onthouden, is niet onthouden. Maak een boodschappenlijst, takenlijst, afsprakenlijst. Als je het opschrijft, kun je het niet vergeten.

Tip twee gaat over organiseren. Bij een gebrek aan organisatie, vergroot je de chaos. Dus houd een agenda bij en bedenk een opbergsysteem. Door je organisatie goed bij te houden, ga jij niets vergeten.

De volgende tip gaat over stress. Kom je even niet op de naam of op het woord, kan dat stress oproepen. Frustatie-stress kan het denkproces enorm blokkeren. Dus blijf altijd rustig, neem je tijd en dan schiet het vanzelf wel weer te binnen.

Alweer bij tip 4. Veel vrouwen denken dat ze kunnen multi-tasken, maar dat is niet helemaal waar. Daarnaast kost het de hersenen ook nog eens heel veel energie. Ga dus monotasken. Richt al je aandacht op 1 ding. Je zal zien dat dat veel beter gaat.

Mijn vijfde tip is de helpende hand. Als je iets moet onthouden, vraag dan degene bij wie je bent om jou te helpen herinneren. Natuurlijk kan het zijn dat de ander het ook vergeet, maar door die vraag te stellen is je onderbewuste geactiveerd om datgene wel tijdig te gaan herinneren. De kans is daarom groter dat jij het niet gaat vergeten.

Tip 6 is er eentje van ontspanning. Je hersenen vragen veel energie en dan is het goed om jezelf even helemaal te ontspannen. Ga eens wandelen of sporten, om je hoofd leeg te maken. Je kunt ook ademhalingsoefeningen doen. Of een powernap, even 20 minuten een dutje. Gun je hersenen tussendoor wat rust. Na zo’n rustperiode zul je merken dat je veel beter kunt onthouden.

Voeding is ook een belangrijk item. Deze laatste tip gaat hierover. Je hersenen zijn blij met gezonde voeding, zoals groente en fruit die boordevol vitaminen en mineralen zitten. Ook noten en vette vis, die omega 3 vetzuren bevatten, maken je hersenen blij.

Stop met drinken van alcohol. Sterke drank kan je geheugenproblemen verergeren.

Tot slot, drink voldoende, 1,5-2 liter per dag en het liefst water. Drink het water met een beetje zeezout voor een optimale elektrolytenbalans, zodat je hersenen alert kunnen blijven.

Maart 2019

Een beetje meer man….

In en na de overgang worden vrouwen een beetje meer man. Je kunt kenmerken krijgen van een man.
Hoe komt dat nu?

Oestrogeen en progesteron maken van het meisje een vrouw.
Deze hormonen zorgen in je puberteit dat je als meisje borsten krijgt, schaamhaar, een menstruatie, kortom je lichaam wordt omgezet in een vrouw. Ook regelen deze hormonen samen de zwangerschap.
In de overgang wordt de aanmaak van deze beide vrouwelijke geslachtshormonen in de eierstokken geleidelijk minder en daalt uiteindelijk tot een laag niveau.
Alleen je bijnieren en je vet zorgen voor nog wat aanmaak van oestrogenen.

Relatief gezien wordt daarom het mannelijk hormoon testosteron – wat vrouwen ook een beetje hebben – hoger.
Dat kan ervoor zorgen dat een vrouw wat meer van de mannelijke eigenschappen krijgt.

5 mannelijke kenmerken zijn:

 • Een appelfiguur. Je krijgt een dikkere buik en minder billen
 • Meer beharing op mannelijke plaatsen. Je kunt snor- of baardgroei krijgen
 • Een lagere stem
 • Haaruitval en dunner wordend haar
 • Je lichaamsgeur verandert

Zorghormonen

Wat verder opvalt is dat vrouwen in en na de overgang meer opkomen voor zichzelf, van baan veranderen, een eigen bedrijf beginnen, enz. Dat is ook wel te verklaren. De oestrogenen worden namelijk ook wel de zorghormonen genoemd.

Bij het afnemen van deze hormonen, gaan vrouwen daarom minder zorgen (voor anderen) in deze periode van hun leven. De tijd is rijp om iets voor jezelf te doen. Dat doen wat jij leuk vindt. Tijd om een andere weg te gaan bewandelen.

Voor mannen is dit juist andersom! Bij mannen neemt het hormoon oestrogeen relatief toe. Ze worden juist zorgzamer.

Natuurlijk is iedere vrouw uniek en daarom zijn de overgangsklachten voor iedereen verschillend. Wellicht herken je jezelf hierin, maar misschien heb je wel heel andere klachten. Mocht je meer willen weten wat je kunt doen om de overgangsperikelen soepeler te laten verlopen, neem gerust even contact met me op.

Februari 2019

Carnaval

Het is bijna carnaval. Een tijd van gezelligheid en plezier. Zit jij niet te wachten op een kater na een avondje hossen en het nuttigen van alcohol, lees dan onderstaande tips.

1. Leg een goede bodem

Alcohol wordt heel snel opgenomen door de wanden van je maag. Als je wat eet bouw je een muurtje voor je maagwand, waardoor de opname wordt vertraagd. Met een lege maag ben je dus veel sneller dronken.

Koolhydraatrijke en vetrijke maaltijden zorgen voor een vertraagde opname van alcohol. Denk hierbij aan volkoren graanproducten en gezonde vetten zoals avocado, vette vis, olijfolie en noten.

2. Alcoholkeuze

Donkergekleurd alcohol, zoals rode wijn, whisky en tequila, bevat veel stoffen, zoals sulfiet, die de hoofdpijn veroorzaken. Wodka, witte wijn en gin zijn dan betere alternatieven. Alcohol met bubbels, zoals champagne of mousserende wijnen, zorgen voor de ergste katers. De bubbels ervoor zorgen dat alcohol supersnel wordt opgenomen in het bloed. Je bent veel sneller zat.

3. Drink water

Het is belangrijk om voor, tijdens en na het nuttigen van alcohol voldoende water binnen te krijgen. Alcohol schakelt ons anti-plashormoon ADH uit en daarom moet je zoveel plassen van alcohol. Je verliest meer vocht dan nodig is en dat moeten worden aangevuld. Je droogt als het ware een beetje uit en dat veroorzaakt dan ook die verschrikkelijke kater. Om te voorkomen dat jij in de ochtend een hangover hebt, kun je dus beter die overvloed aan bier/wijn/mixen afwisselen met wat water.

4. Wat is een kater?

Met een kater geeft je lichaam aan dat het uitgedroogd is en een tekort heeft aan vitaminen en mineralen. Alcohol first! Alcohol wordt in de lever altijd als eerste afgebroken, omdat je lichaam het ziet als een schadelijke stof. Daardoor verlaten allerlei nuttige voedingsstoffen het lichaam, terwijl je lichaam juist deze stoffen hard nodig heeft om de lever te ondersteunen in de afbraak van de alcohol.

5. Minder kans op een kater

Eet vooraf voedsel met b-vitaminen, zoals noten, groenten (spruitjes, broccoli), aardappelen, bruin brood, vis, vlees en melk(producten).Deze voedingsmiddelen kunnen de kater verminderen en de kans is groter dat je lichaam de volgende dag meer energie heeft.

Ook kaliumrijke voeding is goed. Kalium helpt bij het in orde maken van de waterbalans (die overhoop ligt door de alcohol) in je lichaam. Denk hierbij noten en zaden, abrikozen, banaan, groene bladgroente zoals spinazie.

6. Een kater

Opgestaan met een kater? Het ultieme ga-weg-kater-voedsel is eieren. Een omelet of gekookt eitje is een bron van proteïnen en B-vitaminen. Vermijd vettig eten. Drink ook geen koffie, want dat onttrekt weer vocht uit je lichaam en dat heb je juist hard nodig om die kater weg te werken.

December 2018

Ik bepaal zelf hoeveel ik eet of drink… of toch niet?

Small, medium, large….. kies maar uit, jij kan toch zeker zelf wel bepalen hoeveel je eet of drinkt? En dat is nog maar de vraag! De porties zijn in de loop van de tijd namelijk steeds groter geworden. Dat is niet voor niets. Het heeft tot gevolg dat we veel meer kopen en dus ook meer betalen. Het is een slim verdienmodel.
Je wordt als het ware in de richting van meer gestuurd zonder dat je het door hebt.
En alleen je portemonnee wordt er slanker van!

Laatst was ik bij de Starbucks en ik wilde graag een cappuccino. De vriendelijke medewerker vraagt me: “Wilt u een tall, grande, of venti?” En wat kies je dan? Ik neem de tall-size en dat blijkt dus al 355 ml te zijn. Een normaal kopje cappuccino is ongeveer 125 ml, dus ondanks mijn kleinste maat, drink ik nu bijna 3 koppen!

Nog een paar voorbeelden.

De Liga Milkbreak worden per twee stuks verpakt. Dat is niet voor niets. Als je er maar eentje wilt eten, wat doe je dan met de rest? Bewaren? Het pakje is open… ach, ik eet de tweede ook wel op. Anders wordt het zacht en kan ik het weg gooien. Dat is zonde. Eigenlijk eet je dus een dubbele portie!

Als je een milkshake wilt kopen, word je gevraagd welke maat je wilt. Small, medium of large? Small lijkt dan klein en large groot. Het grootste gros van de mensen kiest altijd de middelste variant en dat weten de verkopers. Het is een marketingtruc. De small is meestal een normale portie en zo heb je dus met medium een grotere gekocht (en betaald) dan je eigenlijk wilde.

Veel producten zitten in grootverpakkingen. Uit onderzoek is gebleken dat je meer eet van een grootverpakking. Jij weet dat niet en de verkopers wel: de winkels liggen vol met groot verpakkingen. Niet 1 kleine mars, maar een hele zak vol.

Nog zo’n mooie actie, hamsteren bij de AH. Je koopt snel meer, dan dat je daadwerkelijk nodig hebt.

Pas als je je ervan bewust bent, ga jij het zelf ook zien. Nu je dit weet, gebruik dit gegeven om grotere porties te nemen van gezond eten.

Mijn tip: koop en neem die 2e gratis zak mandarijntjes en laat de mindere gezonde aanbieding links liggen.

November 2018

Het feestseizoen is begonnen!

Het seizoen van feesten is aangebroken. We hebben eerst Sinterklaas, daarna de kerstdagen en al snel volgt oud- en nieuwjaar. Dat betekent ook dat er snoep en lekker eten aan komt. Hoe kun je nu weerstand bieden aan al dat lekkers? En wil je wel weerstand bieden aan al dat lekkers? Want daar gaat het uiteindelijk om. Welk doel heb je voor ogen en welke keuzes ga je maken op het gebied van al die lekkernijen?

Voeding en zeker producten met suikers of andere toevoegingen zijn niet echt goed voor je lichaan. En in deze tijd van Sinterklaas en Kerst is het goed om daar even bij stil te staan. Hoeveel ongezonde prikkels wil jij naar binnen werken?

De winkels liggen vol met pepernoten, schuimpjes, banketstaven en zelfs als kerstkransjes. En bij de kassa staat vaak ook nog eens een schaaltje pepernoten. Kun jij die verleiding weerstaan?

Om de komende feestdagen toch leuk en gezellig te houden en de suikerpieken en -dalen beperkt te houden, kies ik ervoor om niets van dat lekkers in huis te halen. In plaats daarvan ben ik aan het bakken geslagen. Zelf maken dus! Ik ben aan het experimenteren om zonder suikers te bakken. Op het internet zijn tal van lekkere en suikervrije recepten te vinden. De ene keer wordt mijn baksel hier de hemel in geprezen en de andere keer vinden ze het niet te vreten. Mooi toch, zo’n eerlijke mannen hier in huis. Ze staan in ieder geval open voor iets nieuws!

Heb jij totaal geen zin om te bakken en wil je toch graag de verleidingen van de feestmaanden weerstaan, dan heb ik de volgende tips voor jou:

 1. Doe de boodschappen met een lijstje en zet daar dan geen kruidnoten en kerstkransjes op. Neem alleen mee wat je nodig hebt.
 2. Zie je overal om je heen lekkernijen, neem dan voor jezelf een besluit. Spreek met jezelf af wat je eet en hoeveel je eet. Weet je dat je voor de bijl gaat als je 1 pepernoot eet en uiteindelijk een halve zak pepernoten leeg eet, dan kun je jezelf afvragen of dat het eten van 1 pepernoot een goed besluit is. Zorg dat je jezelf niet teleur hoeft te stellen en kies voor een eerlijk uitvoerbare deal met jezelf.
 3. Voordat je sinterklaas snoepgoed of een kerstkransje in je mond steekt, stel jezelf dan de volgende vraag: is dit het moment waard? Ga ik hier van genieten? Of eet ik uit gewoonte of verveling?
 4. Er is geen goed en fout. Het gaat erom om te ontdekken wat bij jou past en wat jij belangrijk vindt.

Ik heb met mezelf afgesproken dat ik alleen een lekkernij pak op de feestdag zelf. Dan ga ik heerlijk genieten, samen met de dierbare mensen om me heen.

Ik wens je een fijn feestseizoen!

Oktober 2018

Afvallen, ben jij er klaar voor?

Vaak wacht je op het juiste moment om af te vallen. Na die vakantie, na dat feestje, ja, dan ben jij er klaar voor. Begrijpelijk dat je gemotiveerd moet en wil zijn, maar hieraan zit ook een keerzijde.

Het probleem zit ‘m niet in het afvallen

Op het moment dat je besluit te gaan afvallen, ga jij je allerlei dingen ontzeggen. Ik hoor vaak, “ik mag dit niet en dat niet eten, want ik ben op dieet. Straks als ik op gewicht ben, doe ik weer gezellig mee”. De kilo’s vliegen eraf. Maar als je eenmaal bent afgevallen, is het veel lastiger om op gewicht te blijven. Je hebt je immers vanalles ontboden en nu je klaar bent met lijnen, mag je weer. Grote kans dat je alles laat varen, want je hebt nu wel dat koekje, zakje chips of reep chocolade verdiend. De kilo’s vliegen er weer aan. Da’s balen! Je gaat weer een nieuwe startdatum plannen. Na de vakantie, na dat feestje, na Sinterklaas, ja, dan ga je het weer oppakken. Maar dat gejojo met je gewicht is niet goed voor je lichaam. Je moet jezelf niet straffen door “iets” niet te eten. Je moet juist lief voor jezelf zijn. Ga op zoek naar betere alternatieven voor dat “iets”. Het is toch de bedoeling dat je ook in je normale eetpatroon om kunt gaan met verschillende omstandigheden. Je kunt leren grip te krijgen op je eetpatroon op alle momenten van de dag, de week, de maand, het jaar, voor het leven! Dus kun je leren om te gaan met verjaardagen, feestjes, vakanties, vergaderingen, recepties, borrels en uit eten gaan. Het zijn dingen die bij het leven horen. Het is niet reeel als je deze dingen een poosje uit je leven bant. Mijn ultieme tip: voor een gezond eetpatroon, moet je de minder goede gewoontes ombuigen naar supergoede gewoontes. Verandering wordt gewoonte en je hoeft nooit meer op dieet!

Het programma “ik mag alles eten” is uitermate geschikt om de juiste veranderingen aan te brengen in uw eetpatroon, zodat u voor het leven een gezond eetpatroon aanleert.

Close Menu